På land i Spania

sada_travellift_erik.JPG Mens Kajsa bakset seg gjennom bølgene i Biscaya skulle det vise seg at det nederste festet til roret hadde slitt seg løs fra skroget. Som nevnt i forrige reisebrev var vi lykkelig uvitende om dette under selve krysset. Riktignok hadde vi merket litt slark i rorkulten, men først etter en liten dykketur vel frem i La Coruña i Spania skjønte vi hvordan det egentlig stod til. Siden vi allerede hadde reparert en liknende skade tidligere på turen, i Dublin, bestemte vi oss denne gangen for å kraftig forsterke samtlige rorfester en gang for alle. Det er ofte en fordel om man kan stole sånn noenlunde på at roret blir hengende på båten.

I mangel av passende marinaer i La Coruña dro vi en kort tur nordover igjen, rundt odden til Sada. sada_splash.JPG Akkurat det skulle forøvrig vise seg å bli en nervepirrende liten tur. Bølgene var mere rufsete enn de som røsket løs roret i Biscaya, og vi endte med å bruke fem lange timer på å forflytte oss ti korte mil. Og hele veien kjente vi roret henge i en tynn tråd.. Ikke morsomt. Uansett, vi kom oss trygt i havn i Sada. Der fikk vi heist skuta på land, hektet av roret, og vi fant raskt frem til den lokale Mr Fix-It: Paco “Mechanico” hjalp oss med å få sveiset et nytt rorfeste som er mye mer solid enn det gamle originale. (Se bilder i galleriet.) Selv om Paco «Elpacolypse» selvfølgelig lot det passere både en og to og tre «mañana, mañana» før han kom igang med jobben, så ble resultatet i hvertfall tipp topp. (Paco hadde forøvrig en upåklagelig gjenomført stil: ny-fønet casanovasveis, superkort dongeri-shorts, barbeint i seilersko, og gullkjede under enn utringet 80-talls singlet.)

sada_paco.JPG En liten komplikasjon med sveisehjelpen var at Paco «Mechanico» var like stødig i engelsk som jeg er i spansk. Altså veldig ustødig. Selv Tuvas skolespansk skorter litt på gloser som «syrefast stål» og «skroggjennomføring». Til unnsetning kom Alfonzo, en trivelig fransk-spansk solo-seiler. Til alt overmål hadde han også god kjennskap til Amigo-båtene (slik som Kajsa), og hadde seilt jorda rundt alene i en 25-foter med Navik som styrmann (altså samme vindror som på Kajsa). I tillegg til uvurderlig tolkehjelp fikk vi dermed også en bråte med nyttige tips om både det ene og det andre.

I skrivende stund har vi kommet oss videre fra Sangría-land og et godt stykke nedover kysten av Vinho Verde-land. Det vil si Portugal. Ny oppdatering følger straks!

-e

2 Responses to “På land i Spania”


 • Vibeke (som bodde i Køben da Tuva også bodde der)

  Hei Tuva og Erik! Fikk høre om dette gjennom Hans Jørgen. Skikkelig spennende ja, ser ut som DEN opplevelsen.
  Nyt det videre, skal følge med :)

 • Ååhh, det ser ut som dere har det så digg!
  Spennende å følge med på hva dere driver med, nesten
  som en action fortelling, med alle disse mekke historiene;)
  Her hjemme vasser vi i løvet…
  God tur videre

  Hasta pronto!

  Anne

Leave a Reply